سید علی اکبر گلستانه

گلستانه  سید علی اکبر  Sayed Aliakbar Gholestaneh

فرزند حاج میرزا ابراهیم گلستانه ملقب به احتشام السادات و از خاندان قدیم سادات گلستانه در سال1274(ه ق) در خاندانی اهل فضل و علم و ادب دراصفهان چشم به جهان گشود و تحت تعلیم و تربیت والد خود رشد و نمو یافت و مقدمات علوم دینی را فرا گرفت و سپس با کسب فیض از محضر علماء و فضلای زمان خود کسوت روحانی را برای خود انتخاب کرد و ملبس شد.

در آغاز از روی خط اساتید گذشته و هم عصر خود مانند میرزا غلامرضا اصفهانی به آموختن خطوط نسخ-نستعلیق و شکسته پرداخت.

سپس با الهام از مکتب درویش(وخصوصا آثار خفی او) و کنکاش مداوم و سیر و سلوک هنری خود به خطش جلا و اعتباری خاص می بخشد بطوریکه تمامی کارشناسان اتفاق نظر دارند که پس از درویش هیچ خوشنویسی شکسته را بهتر از گلستانه ننوشته است.

گلستانه مدتها در قطعاتش نامی از خود نمی برد و نام عبدالمجید را رقم می زند که این خود حاصل دلباختگی او به حضرت درویش عبدالمجید است.او در جایی درباره درویش می نویسد:

((درویش عبدالمجید جوهر وجود مسعودش از میزان وصف و اندیشه خارج بود و آفتاب عالمتاب حسن خطش از افق فیض الهی طالع و در نصف النهار نهایت کمال بر مفارق مشتاقان و خوشنویسان ساطع))

در بعضی از قطعات بدون ذکر نام خود اعدادی چون973 و یا333را رقم می زند که به حساب ابجد بترتیب(سید علی اکبر گلستانه)و(علی اکبر)است و تا دوران معاصر ناشناخته مانده بود .

پس از اینکه خطش صفا و شانی پیدا می کند امضا و نام خود را رقم می زند و این گونه آثار فاخری از او می یابیم که رقم سید علی اکبر الحسنی الحسینی را دارد.

گلستانه شخصیتی متواضع داشت و فردی عارف و مبادی آداب و اخلاق هنری بود.این خصوصیت در صفحه آثار او نیز بچشم می خورد.به عنوان مثال چنانچه نیم نظری به مرقع شانزده قطعه ای که در کتابخانه مجلس نگهداری می شود داشته باشیم می نویسد:

((سید گلستانه متصل می نویسد.ملاحظه خوبی و بدی را نمیکند.))و در قطعه ای دیگر نگاشته:

((سید گلستانه به طریق شوخی قلم عشق می کند و بد می نویسد چیزی که هست خوب هم می تواند بنویسد.))

گلستانه با اخلاق بود و ادب هنری را رعایت می کرد و هیچوقت خط خودش را در قیاس با پیشینیان برتر نمی شمرد.

سید گلستانه در دوران کسب تجربه سفرهایی به خراسان –فارس وعراق داشته و نهایتا در تهران اقامت می کند و به درخواست خودش در مدرسه عالی سپهسالار به سمت یکی از دو معلم ثابت خط آن مدرسه که بحکم وقف تعیین شده بود منصوب گردید.

از شاگردان برجسته او می توان به محمد هاشم اصفهانی و عنقای شیرازی نام برد.

از آثار ممتاز گلستانه می توان به مرقعی شانزده قطعه که در قطع بیاضی و در سال1316ق کتابت گردیده اشاره کرد.

استاد سید علی اکبر گلستانه در حالی که هنوز45 سال لز عمرش می گذشت و در دوران اقتدار خطش بود به دنبال عارضه چشم و در پی یک عمل جراحی ناشیانه در سال1319  جان به جان آفرین تسلیم کرد و طبق وصیتش در شهر قم و در جوار حرم حضرت معصومه سلام الله علیها (در مکانی نامعلوم) به خاک سپرده شد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد